Close

New articles

Neverjetne slike renovacije novega stanovanja

Stanovanje v bloku, zgrajenem v 70. letih prejšnjega stoletja, je namenjeno paru, ki v njem biva zgolj občasno. Kljub nekoliko manjši kvadraturi pa sta arhitekta želela vanj vnesti zgodbo, ki sta jo vpletla z izborom materiala in postavitvijo t. i. kubusov.

Med zanimivejšimi rešitvami je prehodni del v bivalni prostor, kjer sta ob nosilno steno umestila omaro za shranjevanje: na eni strani je kot kuhinjska shramba za kozarce, na strani hodnika pa kot prostor za čevlje.

Odločilna je bila prestavitev kuhinje. Arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan (Studio Aino) sta v novi zasnovi kuhinjo premaknila na popolnoma drugo stran stanovanja oziroma kopalnice, kjer je bil nekoč dnevni prostor.

"S tem namenom smo naredili preboj in povezali prostor s spalnim delom ter tloris tako naredili krožen," pravita.Kjer je danes postelja, je bila nekoč jedilna miza. "Kuhinjo smo lahko umestili na drugo stran, saj je v jedru stanovanja kopalnica z vertikalnim jaškom, kar nam je dalo možnost, da smo prek kopalnice vse inštalacije prestavili na drugo stran."

Dodatni prostor za hladilnik in klimo sta dobila s tem, da sta "pol kvadratnega metra balkona namenila notranjemu prostoru". Arhitekta poudarjata, da je balkon še vedno polno funkcionalen, "na njem je prostora za mizico in stole," dodata.

Izpostavitev betonskega zidu kot mural

Ker Urša in Luka pri svojih projektih rada vključujeta različne materiale, sta bila toliko bolj zadovoljna, ko sta ugotovila, da je stanovanjski blok narejen iz betona, natančneje, iz prefabriciranih betonskih plošč oziroma zidov, dolgih 120 centimetrov."Zato sva razmišljala, kako bi lahko ta material poudarila, saj verjameva, da je ravno material kot tak najlepši gradnik ambienta."

Morda nekoliko naivno sta izpostavila kompozitni del stene ob jedilni mizi. "Saj sva to izvedla že pri prejšnjem projektu," pravita in dodata, da ju je tokrat "dočakal blažji šok". Ob odprtju stene sta namreč izpostavila beton, ki ni zeval pričakovane brutalistične romantike.

"Z nastalimi zračnimi mehurji je bil videti kar grozno," se spominjata arhitekta, zato so sledili pogovori z investitorjema. Kako dalje? Bi beton izbrusili? Bi ga vsaj malo olepšali?

"A vseskozi sem zagovarjal idejo, da se bo njegova prava vrednost pokazala šele ob novem parketu, lepi beli steni in izbranem svetilu nad mizo," pojasnjuje Luka. "Beton je dejansko postal neke vrste slika, lepa grafika," doda zadovoljno.

Nad jedilno mizo sta kot kontrast surovemu materialu izobesila terakotasti lestenec Circus chadelier (oblikovanje BYMARS), južnokorejske znamke AGO, ki ga odlikuje geometrijska forma, pri čemer se lahko svetilni elementi v obliki črke U poljubno usmerjajo.

Oblikovalec svetila Mars Hwasung Yoo se je sicer rodil v Seulu, a živi in dela na Švedskem v Stockholmu, zato ni presenetljivo, da svetilo odseva korejsko-švedski asketizem.

Tudi stenska različica zagrebškega Arigata (Grupa studio), katere senčnik lahko rotira za polni krog (360 stopinj), poudari tako črne odtenke v stanovanju, v materialnem smislu pa ponuja novo strukturo, saj je svetilo izdelano iz jekla, senčnik je aluminijast.A prav posebno svetilo je izobešeno v kuhinji, poudarita sogovornika.

"Glineno viseče svetilo je ročno narejeno na vreteno, izdelala pa ga je Urša," pove Luka, "investitorja sta bila navdušena in sta hotela, da ga umestimo v prostor". Zasnova glinenega svetila, ki je na eni strani premazano z glazuro, na drugi pa surovo, je oblikovana tako, "da ne sveti v oči, ampak osvetli le delovno površino".Uporabna niša, v kateri je lahko otroška postelja ali pisalni kotiček

Ker lastnika stanovanja ne uporabljata za stalno bivanje, je v delu, kjer je bila nekoč kuhinja, zdaj odprta niša s stolom Rex (tudi okoli mize sta arhitekta izbrala Kraljev Mosquito). "Tukaj se lahko odložijo kovčki ali pa namesti začasna otroška posteljica. V nadaljevanju je lahko tudi večja otroška postelja, pisalna miza ali pa garderoba, če bi investitorja potrebovala večjo."

V stanovanju "120n" je vse izdelano po meri, tudi kuhinja, ki ima še en zanimiv element.

Del betonskega bloka, na katerega je fiksiran spodnji del kuhinje,

je pravzaprav ostanek izrezane betonske stene, na delu,

kjer so naredili prehod v spalnico.

Iz istega betonskega "ostanka" pa sta Luka in Urša zasnovala tudi kavno mizico ob kavču.

Neverjetne slike renovacije novega stanovanja

Stanovanje v bloku, zgrajenem v 70. letih prejšnjega stoletja, je namenjeno paru, ki v njem biva zgolj občasno. Kljub nekoliko manjši kvadraturi pa sta arhitekta želela vanj vnesti zgodbo, ki sta jo vpletla z izborom materiala in postavitvijo t. i. kubusov.

Med zanimivejšimi rešitvami je prehodni del v bivalni prostor, kjer sta ob nosilno steno umestila omaro za shranjevanje: na eni strani je kot kuhinjska shramba za kozarce, na strani hodnika pa kot prostor za čevlje.

Odločilna je bila prestavitev kuhinje. Arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan (Studio Aino) sta v novi zasnovi kuhinjo premaknila na popolnoma drugo stran stanovanja oziroma kopalnice, kjer je bil nekoč dnevni prostor.

"S tem namenom smo naredili preboj in povezali prostor s spalnim delom ter tloris tako naredili krožen," pravita.Kjer je danes postelja, je bila nekoč jedilna miza. "Kuhinjo smo lahko umestili na drugo stran, saj je v jedru stanovanja kopalnica z vertikalnim jaškom, kar nam je dalo možnost, da smo prek kopalnice vse inštalacije prestavili na drugo stran."

Dodatni prostor za hladilnik in klimo sta dobila s tem, da sta "pol kvadratnega metra balkona namenila notranjemu prostoru". Arhitekta poudarjata, da je balkon še vedno polno funkcionalen, "na njem je prostora za mizico in stole," dodata.

Izpostavitev betonskega zidu kot mural

Ker Urša in Luka pri svojih projektih rada vključujeta različne materiale, sta bila toliko bolj zadovoljna, ko sta ugotovila, da je stanovanjski blok narejen iz betona, natančneje, iz prefabriciranih betonskih plošč oziroma zidov, dolgih 120 centimetrov."Zato sva razmišljala, kako bi lahko ta material poudarila, saj verjameva, da je ravno material kot tak najlepši gradnik ambienta."

Morda nekoliko naivno sta izpostavila kompozitni del stene ob jedilni mizi. "Saj sva to izvedla že pri prejšnjem projektu," pravita in dodata, da ju je tokrat "dočakal blažji šok". Ob odprtju stene sta namreč izpostavila beton, ki ni zeval pričakovane brutalistične romantike.

"Z nastalimi zračnimi mehurji je bil videti kar grozno," se spominjata arhitekta, zato so sledili pogovori z investitorjema. Kako dalje? Bi beton izbrusili? Bi ga vsaj malo olepšali?

"A vseskozi sem zagovarjal idejo, da se bo njegova prava vrednost pokazala šele ob novem parketu, lepi beli steni in izbranem svetilu nad mizo," pojasnjuje Luka. "Beton je dejansko postal neke vrste slika, lepa grafika," doda zadovoljno.

Nad jedilno mizo sta kot kontrast surovemu materialu izobesila terakotasti lestenec Circus chadelier (oblikovanje BYMARS), južnokorejske znamke AGO, ki ga odlikuje geometrijska forma, pri čemer se lahko svetilni elementi v obliki črke U poljubno usmerjajo.

Oblikovalec svetila Mars Hwasung Yoo se je sicer rodil v Seulu, a živi in dela na Švedskem v Stockholmu, zato ni presenetljivo, da svetilo odseva korejsko-švedski asketizem.

Tudi stenska različica zagrebškega Arigata (Grupa studio), katere senčnik lahko rotira za polni krog (360 stopinj), poudari tako črne odtenke v stanovanju, v materialnem smislu pa ponuja novo strukturo, saj je svetilo izdelano iz jekla, senčnik je aluminijast.A prav posebno svetilo je izobešeno v kuhinji, poudarita sogovornika.

"Glineno viseče svetilo je ročno narejeno na vreteno, izdelala pa ga je Urša," pove Luka, "investitorja sta bila navdušena in sta hotela, da ga umestimo v prostor". Zasnova glinenega svetila, ki je na eni strani premazano z glazuro, na drugi pa surovo, je oblikovana tako, "da ne sveti v oči, ampak osvetli le delovno površino".Uporabna niša, v kateri je lahko otroška postelja ali pisalni kotiček

Ker lastnika stanovanja ne uporabljata za stalno bivanje, je v delu, kjer je bila nekoč kuhinja, zdaj odprta niša s stolom Rex (tudi okoli mize sta arhitekta izbrala Kraljev Mosquito). "Tukaj se lahko odložijo kovčki ali pa namesti začasna otroška posteljica. V nadaljevanju je lahko tudi večja otroška postelja, pisalna miza ali pa garderoba, če bi investitorja potrebovala večjo."

V stanovanju "120n" je vse izdelano po meri, tudi kuhinja, ki ima še en zanimiv element.

Del betonskega bloka, na katerega je fiksiran spodnji del kuhinje,

je pravzaprav ostanek izrezane betonske stene, na delu,

kjer so naredili prehod v spalnico.

Iz istega betonskega "ostanka" pa sta Luka in Urša zasnovala tudi kavno mizico ob kavču.